sidens top
Nisse der strikker
Nisse der sover

Lav hat til din dukke

Hvis du selv vil lave en hat til din dukke, kan du vælge mellem to forskellige grundformer, som du så kan variere med forskellige dimensioner og materialer:

Til en hat med cylindrisk hattepuld skal du lave en hatteskygge, hvis indre udskæring passer ned over hovedet på den dukke, som skal have hatten på. Skyggens bredde bestemmer du selv, men i de fleste tilfælde vil det se bedst ud, om skyggen er nogenlunde lige bred hele vejen rundt. Hvis der er lidt mere foran og bagved end i siderne, gør det dog ikke så meget.

Hvis du laver hatten af karton, skal du lave et antal flapper inde i udskæringen. De skal siden bøjes op og bruges til fastlimning af pulden.

For at få hatten til at passe, skal du sørge for, at udskæringen er både bred nok og lang nok. Mål efter på dukkens hoved.

Med et målebånd eller et stykke snor måler du omkredsen i hatteskyggens udskæring. Dette mål + et ca. 5 mm. skal du bruge til hattepuldens længde. Puldens højde bestemmer du selv.

Hvis du laver hatten af karton, skal su på oversiden af denne strimmel lave et antal flapper til fastlimning af toppen.

Lav nu hattens top, så den har samme facon som udskæringen i skyggen (uden flapper). Den skal limes fast til de flaper, der sidder på puldens opadvendende kant.

Samling af hattens enkeltdele:

Skal du have en hat med kegleformet puld, er det bedst, hvis udskæringen i hatteskyggen er cirkelformet i stedet for eliptisk. det gør det nemmere at få tilpasset den kegleformede puld.

Til pulden skærer du et cirkulært stykke karton med samme radius som den ønskede højde på pulden.

Den udskæring, der skal laves til formning af keglen, kræver en del matematik at beregne. Det er lettere bare at lave et enkelt klip ind til centrum og derefter forme keglen, indtil den har den rigtige bredde. Marker med en blyant langs den udvendige kant og skær trekanten minus en flap til sammenlimning bort.

Hatten samles på samme måde som beskrevet ovenfor.

Tilbage til sidens top
Valid HTML og CSS / Copyright © Majbrit Ginnerskov juni 2001